top of page

הריון ולידה בתקופת קורונה


על אף שהעולם בעצירה, ישנם כמה דברים בלתי ניתנים לעצירה, בניהם נשים הרות, נשים לקראת לידה או שעברו לידה בתקופה האחרונה. תקופת ההריון והתקופה שלאחר הלידה הינן תקופות המאופיינות בין השאר באי ודאות ולחץ: דאגה לעובר, בדיקות רבות הנדרשות במהלך הריון ומחשבות על הלידה עצמה והחיים שאחרי. התקופה שלאחר הלידה מזמנת דאגות שונות, ההסתגלות לתפקיד החדש, לתינוק החדש, התמודדות עם עייפות, כאבים, שינויים בקריירה, בזוגיות ועוד.


על כל אלו מתווספים בתקופה האחרונה פחדים רבים הקשורים להשפעת נגיף הקורונה על העובר, על האישה ההרה והתינוק הרך. אם תקופת ההריון ולאחר הלידה הן תקופות מאתגרות, נגיף הקורונה הוסיף עליהן דאגות ושאלות רבות. האם הנגיף משפיע על ההריון? איך תיראה הלידה בימים שכאלו? האם התינוק יכול להידבק? ולאחר הלידה ללחץ והבלבול של ההתחלה מתווספים הלחצים החיצוניים של מה שקורה בעולם.




ההתמודדות עם אי הודאות אינה פשוטה לנו כני אדם, אך עם זאת כל הריון, גם ללא קורונה באוויר, מביא איתו אי ודאות שכל אישה לומדת לשאת יחד עם ההריון. נוכל לחשוב על כך כי כל עוד נשמרים וקשובים להנחיות, אין סכנה ואז המצב הוא מפחיד אבל פחות מסוכן.

בתקופת ההריון ישנה חשיבות מוגברת לשמירת בריאות נפשה וגופה של האם. קצב הנשימה, פעימות הלב וההורמונים המופרשים בגוף האישה משפיעים על שהותו של העובר ברחם, וגם על מה שהוא קולט מאימו כאשר הוא בידייה.


השורות הבאות, מוקדשות לך שנושאת תינוק/ת ברחמך או שנמצאת עם תינוק קטנטן בין ידייך:


*לנשום. ממש כמו בלידה, במיוחד עכשיו, הרפיות ונשימות איטיות מסייעות לגוף להרפות את המתח שהוא צובר. כאשר אנחנו במתח הגוף מכווץ ואנחנו שוכחים לנשום או שנישמתנו הופכת למהירה ושטחית. אלו, מייצרים שינויים בקצב דפיקות הלב שלנו. צליל פעימות ליבך וקצב נשימותיך והשינויים שבהם הינם צלילים שעוברך מכיר היטב ומושפע מהם ולכן גם כאשר הוא יוצא מגופך בלידה, או צמוד לגופך לאחר הלידה הוא חשוף להם ומרגיש בבית כאשר הוא שומע אותם. בעת לחץ מוגבר לטווח ארוך מופרשים הורמוני לחץ שמשפיעים על הנשימה ועל הדופק אך החדשות הטובות הינן שבשליטתך לעזור לגופך להרגע ע"י תרגולים של נשימות, הרפיות ותרגולי כיווץ והרפייה.


*הטילי ספק במחשבותייך כאשר את שמה לב שרצת בתודעה שלך לאיזשהו עתיד לא ברור בעל ניחוח קטסטרופאלי. המוח שלנו מנסה לשמור עלינו מפני סכנות ולכן בעיתות של לחץ הוא מנסה להכין אותנו לגרוע מכל בכדי שנוכל להתכונן לכך. מנגנון זה הינו אבולוציוני והישרדותי אך הוא אינו יעיל לך בתקופה זו כיוון שאת לא נמצאת ביער ואין אף אריה שרודף אחרייך. אם תבחיני כי עולות לך מחשבות שליליות בראש, נסי להטיל בהן ספק ובדקי עם עצמך האם יש עוד דרך להסתכל על הסיטואציה הנוכחית?


*היי נוכחת בהווה. אחת הדרכים הטובות ביותר למזער חרדה הינה להיות בקשיבות לרגע הנוכחי. חרדות מתרחשות בעיקר בעתיד, והעתיד עוד לא קיים ולכן ככל שתצליחי לשים לב שברחת "לשם" ותצליחי להחזיר עצמך "לכאן" הרווחת.


*הזנה ומנוחה. בהריון וגם אחרי לידה חשוב לספק לגוף כוח ואנרגיה על ידי ארוחות מזינות ומנוחה מספקת, הדבר נכון על אחת כמה וכמה במציאות הנוכחית.


*עשי דברים שאת אוהבת-קריאה, האזנה למוסיקה, שהייה עם המשפחה, צפייה בסדרות או סרטים. אלו מייצרים גם הסחות דעת מהתעסקות עם אי הודאות והחששות.


*הזיזי את הגוף. הרשת מוצפת במאמנים ומורים שמעלים שיעורים לאינטרנט. עשי דברים שנעימים לך אבל מפעילים את הגוף. בזמן פעילות גופנית מופרשים חומרים היעילים בהפחתת דיכאון וחרדות.


*גלי גמישות. ייתכן והלידה החלומית שפינטזת עליה לא תצא לפועל בדיוק בדרך בה דמיינת אותה. עדיין הלידה יכולה להיות חוויה שתיזכר לך כחוויה משמעותית, עוצמתית ואף טובה גם במתכונת מצומצמת או שונה. הכיני את עצמך והתכונני בעזרת מידע וכלים כך שאת ובן/בת זוגך תוכלו לנהל את הלידה בדרככם, בכל מה שכן יהיה נתון בשליטתכם בסיטואציה.


*גם בבידוד - לא להיות לבד. דאגי לך למעטפת תומכת בזמן השהות הממושכת בבית. גם אם התמיכה הינה טלפונית או וירטואלית. נשים בהריון ולאחר לידה זקוקות יותר לתמיכה. שתפי את הסביבה הקרובה אלייך בשעובר עלייך ובמידת הצורך תוכלי גם לקבל עזרה מקצועית.



Comments


bottom of page