top of page

תחומי טיפול

מעגל פריון הריון ולידה

מעגל פריון הריון ולידה

ליווי אישי או זוגי לפני, במהלך הריון ולאחר לידה:

במהלך תשעת החודשים, הקשר של התינוק לעולם החיצוני מתבצע דרך האם הנושאת אותו וגופה הוא ביתו.

כפי שנרצה להכין את ביתנו כאשר מיועד להגיע אורח חשוב, כך גם היינו רוצים  עבור התינוק, להכין את המקום שבו הוא עומד להתפתח ולהתגורר במהלך תשעת החודשים הראשונים להתפתחותו- הגוף של אמא, כמו גם את ביתו לאחר כניסתו לעולם-הנפש של הוריו.

במקביל לשמחה והתרגשות שהריון יכול לייצר, מופיעות פעמים רבות חששות, חרדות ואף דיכאון קדם לידתי. גם אצל בני/בנות הזוג ניתן יהיה לצפות לשינויים רגשיים לקראת המצב החדש. תחושות אלו טבעיות ומובנות כיוון שכפי שבטנה ורחמה של האם עוברים שינויים כך גם נפש ההורים מתרחבת ומפנה מקום למצב החדש שעתיד לתפוס מקום ולשנות את חיי הוריו וסביבתו.

תקופה זו הינו חלון הזדמנויות יקר ערך, לחזק את תשתית הבית-הגופני והנפשי אשר משפיעים על, אך גם מושפעים מההריון.

חרדות

"דמיין מה היית רוצה שיקרה ולא את מה שאתה שאתה פוחד שיקרה"

פחד, הינו רגש ככל הרגשות שחשוב לחוות אותו. המטרה האבולציונית של פחד הינה שמירה עלינו מסכנות למשל שלא לרוץ לכביש או שלא לגעת באש. כלומר הפחד לכשעצמו אינו מהווה בעיה, הבעיה מתחילה כאשר הפחד הופך לחרדה-פחד מדבר שהוא לא רציונאלי. והדבר מסתבך עוד יותר כאשר אנחנו מתחילים להימנע מלעשות דברים בעקבות הפחד.

חשוב לעשות הבחנה בין מה שמפחיד למה שמסוכן.

חרדה, קשורה פעמים רבות ללחץ נפשי והינה תופעה נפוצה מאוד. לחץ מתבטא בגופנו בדרכים שונות ואצל אנשים שונים הלחץ ישפיע בדרכים שונות על מערכות שונות. החדשות המשמחות הן שלחץ וחרדה ניתנים לטיפול

. החרדה מורכבת מכמה מרכיבים-המרכיב הפיזיולוגי, המרכיב הרגשי, המרכיב הקוגניטיבי והמרכיב ההתנהגותי.

בטיפול בחרדה נעבוד במקביל על כל המערכות השונות ונחזיר את הגוף והמיינד בחזרה לרמת מתח היעילה לנו לתפקוד בחיי היום יום ולתחושת רווחה נפשית.

גיל הרך

הגיל הרך הינה תקופה בה הילד וההורים מתמודדים עם שינויים רבים. תינוקות, פעוטות וילדים צעירים לא רק שמרגישים, מבינים וזוכרים, אלא התפתחות המוח שלהם הינה בשיאה בשלוש השנים הראשונות לחיים ומושפעת מסביבתם.

להתנהגויות של ילדים יש לרוב משמעות רגשית, וככל שמדובר בילדים אשר טרם פיתחו שפה ולכן יכולתם להביע רגשות הינה מוגבלת, והרגשות מתורגמים להתנהגויות.

תינוק נולד עם היכולת להתקשר. התקשרות הינה צורך בסיסי, ביולוגי, השרדותי של התינוק. מערכת ההתקשרות הינה המערכת הנפשית הראשונה לוויסות חרדה ומצוקה. זו מערכת שמשפיעה על תהליכי מוטיבציה, רגש וזכרון הקשורים לדמויות משמעותיות. כאשר הילד מרגיש בטוח עם דמויות אלו הוא יכול לחקור את הסביבה.

 במהלך יום טיפוסי חווים ילדים צעירים מגוון של רגשות. לעיתים, הרגשות הקשים שלהם עלולים להציף אותם והם זקוקים לכך שהמבוגר המטפל יסייע להם להירגע ולהתמודד עם הרגשות הללו. במהלך חמש השנים הראשונות לחיים משתנות האסטרטגיות לוויסות רגשי באופן הדרגתי, מהסתמכות כמעט מוחלטת על המבוגר שבו התינוק תלוי ועד לפיתוח ההדרגתי של היכולת לוויסות רגשי באופן עצמאי יותר.

היכולת של הורים להבין את הסיבות והצרכים שעומדים בבסיס התנהגותו של ילדם, מייצרת עבורם הזדמנות יקרה לסייע לו להתפתח. לכן קבלת עזרה והדרכה בתקופה זו לגבי מניעיו וצרכיו של הילד תקנה דרכי התמודדות ותגובה שיסייעו להתפתחותו. למעשה היכולת לוויסות רגשי ממשיכה להתפתח לאורך החיים וגם כמבוגרים אנו משתמשים בקרובים אלינו לצורכי ויסות.

ילדים

טיפול בילדים מקבל פנים שונות בהתאם לגילם. בגילאים הנמוכים יותר הוא מתבצע בעיקר באמצעות משחק. המשחק הוא שפה נגישה וטבעית לילדים, ולכן מהווה אמצעי ליצירת קשר ולתקשורת עם הילד בדרך מוכרת. המשחק מאפשר לילד להציג את רגשותיו בצורה שאיננה מאיימת. המשחק מאפשר לילד להעלות בחדר בצורה מוחשית נושאים המעסיקים אותו ואשר קשה לו לבטאם באופן ישיר. המשחק הוא מקום לעבד חוויות, הוא מרחב בטוח לחקור ותפקידו לעזור להתפתחות הגבולות בין מציאות לדמיון.

בטיפול נשים לב במה הילד בוחר לשחק, באיזה אופן הוא משחק ומה הם הרגשות שעולים בזמן המשחק. בטיפולים מחברים בין מה שעולה בחדר לידע והרקע על הילד ובהדרגה מה שעולה במשחק הופך למלל שאפשר לשקף לילד בהתאם לגילו.

לטיפול במשחק תתלווה כמעט תמיד הדרכת הורים מכיוון שההורים הינם סוכני השינוי הטובים ביותר של הילד. טיפול זה מומלץ כאשר עולים אתגרים בתחום הרגשי של הילד, בתחום ההתנהגותי ובתחום החברתי.

מתבגרים ומבוגרים

אדם מגיע לטיפול כאשר הוא מרגיש צורך בשינוי, חווה קושי או נמצא על פרשת דרכים בחייו. לפעמים הכוחות שבנו מספיק חזקים על מנת להתמודד עם דרישות המציאות אך לפעמים אנו זקוקים לעזרה.

הטיפול מעניק סביבה המאפשרת ביטוי ועיבוד של תחושות, רגשות וחששות במרחב לא שיפוטי, בחינת סוגיות הנוגעות לזהות ולמערכות יחסים וגיוס משאבים במצבים של תקיעות ומשבר.

הקשבה, החזקה והכלה- אלו הם הבסיס לברית טיפולית ממנה ניתן להעמיק את הטיפול ובעבודה משותפת לקדם את מטרות הטיפול, לאפשר לאדם הבנה טובה יותר של המתרחש בחייו, ומעבר להבנה זו גם את היכולת לשנות. המפגש עם כאבי הנפש יכול לעורר פגיעות, אך גם להוות פתח להרחבת היכולת שלנו להבין את עצמנו ואת פועלנו בעולם.

התהליך יכול להיות קצר מועד או ארוך טווח.

טיפול משולב הורה-ילד

ההתערבות הטיפולית המשולבת הורה-ילד הינה בעיקרה עבודה על הורות, על קשר והתקשרות.

חשיבות הקשר נובעת מההשפעות ההדדיות של כל אחד במערכת הורה-ילד, מהיחסים הנבנים ביניהם ומהתרומה של הקשר להתפתחותו הרגשית של הילד. חשוב לציין כי לכל הורה יש השפעה ייחודית משלו ולכן, המעורבות של שני ההורים בטיפול משמעותית.

שיטת הטיפול מבוססת על ההנחה שהילד מפתח יחסים ייחודיים עם כל אחד מהוריו כמו גם עם זוג ההורים. על כן הילד זקוק להשתתפותם הפעילה של שני הוריו בחוויות של התהליך הטיפולי.

במפגש המשותף ילד-הורה, ההורה והילד מוזמנים לשעת משחק ושיח, ע"פ בחירתם ורצונם. בעזרת המטפל יכול ההורה "בזמן אמת", תוך כדי אינטראקציה עם ילדו, להבין טוב יותר את צרכיו, את עולמו הפנימי וכיצד ניתן ליצור דרכי תקשורת תואמות ויעילות יותר בתוך הקשר. ההורה והילד לומדים במפגש המשותף צורות חדשות לשותפות רגשית.

העבודה הטיפולית נעשית תוך הבנת עולמו הפנימי של כל אחד מהם.

החשיבות והעוצמה של טיפול משולב, הוא בכך שהוא מאפשר התייחסות בו זמנית למצוקתו של הילד ולזו של הוריו תוך כדי פתיחת מרחב התבוננות אחר על הילד. אלו יובילו להקלה בסימפטומים, במצוקה ולשינוי בדפוסי הקשר וההורות.

הדרכות הורים וטיפול בהורות

טיפול בהורות הינו טיפול המתמקד בהפרעות של ילדים ו/או בקשיים של הורים עם ילדיהם, וזאת על-ידי קישור בין מטרות ההורה, חווית ההורות שלו ועולמו הפנימי, לבין המפגש שלו עם מאפייני ילדו, עולמו הפנימי והתנהגותו.

ההורה נתפס כסוכן השינוי העיקרי בתהליך, כשותף חשוב והכרחי, והוא מגויס לתפקיד תוך שימת דגש על חשיבות הקשר שלו עם הילד.

בשונה מהדרכת הורים, אשר לעיתים מסתפקת במתן הסברים והמלצות, הטיפול בהורות עונה על הצורך של רבים בתהליך מורכב יותר, שיאפשר להם לקבל, להפנים ולשנות תפיסות, רגשות והתנהגות בקשר שלהם עם ילדיהם. טיפול בהורות שונה מטיפול פרטני להורה, בכך שהוא מכוון לקשר הורה-ילד ובכך, העבודה הטיפולית נוגעת בקונפליקטים המופיעים בקשר.

הטיפול עוסק בקידום חמלה עצמית, עידוד רגשות חיוביים, שימוש במשחקיות וקידום יכולת למנטליזציה.

חרדות
גיל הרך
ילדים
נוער ומבוגרים
טיפול משולב הורה-ילד
הדרכות הורים וטיפול בהורות

צור קשר

איך אוכל לעזור?

דפי רהב הס

052-3302900

מרים החשמונאית 21 ת"א

dafyrahav@gmail.com

zor-kesher.png

נשלח! תודה שיצרת קשר

bottom of page